Suroviny
- hovězí maso 1 kg
- slanina 100 g
- celer 1
- celer 100 g
- mrkev 1
- cibule 1
- česnek 1
- protlak 1 PL
- červené víno 1
- hovězí vývar 500 ml
- máslo 60-100 g
- rozmarýn
- tymián
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, prudce osmažíme a vyndáme vedle na talíř. Nakrájenou slaninu v tom samém hrnci osmažíme, přidáme nakrájenou zeleninu, a tak minutu před koncem i rajčatový protlak, orestujeme. Nalijeme červené víno a necháme svařit na polovinu. Přilijeme vývar a vrátíme maso a přidáme bylinky. Vložíme do rozehřáté trouby na 160–180 °C a pečeme přikryté 2–3 hodiny.
- Když je maso měkké, vyndáme ho a omáčku tyčovým mixérem rozmixujeme. Metličkou vmícháme pro zahuštění a zjemnění omáčky máslo. Vrátíme maso a můžeme podávat, nejlépe s bramborovou kaší nebo opékaným bramborem.