Tarhoňa
- hladká mouka 500 g
Head
- cibule 750 g
- ovězí maso 1000 g
- sladká paprika 2 lžíce
- zelená paprika 2
- rajče 4
- chilli papričky 1-2
- sůl
- pepř
- hovězí vývar
Postup přípravy
- Na sádle opékejte cibuli zvolna za stálého míchání asi 10 minut dorůžova. Měla by hodně změknout, ale ne se připálit. Zasypte ji paprikou a zamíchejte. Ihned přidejte maso, promíchejte a zvyšte plamen. Když maso zesvětlá a zatáhne se, vsypte čerstvou papriku, rajčata a chilli a přiveďte k varu. Opět ztlumte a duste přiklopené ve vlastní šťávě doměkka, trvá to nejméně dvě hodiny.
- Během dušení maso podlévejte, ale jen tak, aby bylo téměř ponořené, podle chuti osolte a opepřete.
- Tarhoňa: Prošlehejte tři vejce, osolte a postupně přidávejte zhruba 500 g mouky, až vznikne tuhé těsto, které se dá strouhat. Nastrouhejte nahrubo na plech a nechte proschnout v mírně vyhřáté troubě; nevadí, když zrůžoví. Pak v hrnci na tuku zpěňte cibuli, přidejte tarhoňu a po třech minutách míchání zalijte vroucí vodou. Osolte, přikryjte a na mírném plamení duste doměkka.