Suroviny
Postup přípravy
- Ve vlažném a oslazeném mléce necháme vzejít kvasnice. Vykynutý kvásek nalijeme do mísy s moukou, špetkou soli, rozpuštěným máslem a žloutky. Vypracujeme těsto, které se nelepí, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Asi po 30 minutách těsto promícháme a necháme znovu kynout. Doba kynutí je až dvě hodiny.
- Vykynuté těsto vyklopíme na vál vysypaný moukou a rozválíme plát, ze kterého odkrajujeme stejně velké kousky. Do středu každého čtverce (asi 5x5 cm) dáme vrchovatou lžičku povidel, spojíme a zakulatíme. Buchtu jednu vedle druhé dáme do máslem vymazaného pekáče, před přikládáním další buchty vždy okraj potřeme tak, aby se po upečení od sebe oddělily. Naplníme celý pekáč, a ještě na povrchu je přetřeme rozpuštěným máslem. České buchty s povidly pečeme v troubě vyhřáté na 180 až 200 stupňů, dokud nejsou na povrchu zlatavé. V pekáči necháme buchty téměř vychladnout a před podáváním je ještě posypeme moučkovým cukrem.