Head
- roštěnec 5 ks
- olivový olej
Pečené brambory
- olivový olej 2 lžíce
Head
- rozmarýn 2 snítka
Postup přípravy
- V míse smícháme ingredience na marinádu: olej, tymián, rozmarýn, oregano a pepř. Přidáme maso a vše dobře promícháme, aby se marináda dostala všude. Zakryjeme fólií a uložíme do lednice. Dvacet minut před grilováním maso vyndáme a necháme odpočinout při pokojové teplotě.
- Steaky položíme na rozžhavený rošt a grilujeme je pod zavřeným víkem. Během grilování jednou otočíme. Pro stupeň propečení medium či rare grilujeme 6 až 8 minut. Hotové steaky dáme na talíř a necháme 3 až 5 minut odpočinout.
- Pečené brambory: Troubu si předehřejeme na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Brambory důkladně očistíme, ponecháme je ve slupce a spolu s větvičkou rozmarýnu a tymiánu zabalíme do alobalu. Dáme péct doměkka do trouby po dobu přibližně 45 minut.
- Dip: Seřízneme vršek palice česneku, aby se odkryly stroužky. Dáme je na kus alobalu, zakapeme dvěma lžicemi olivového oleje, zabalíme a dáme na plech. Pečeme zhruba 45 minut, aby stroužky změkly. Česnek vyndáme z trouby, rozbalíme a necháme 20 minut chladnout, olej uschováme. Pak ze stroužků vyjmeme obsah, rozmačkáme vidličkou a jemně smícháme s olejem, dvěma hrstmi nasekané zelené petrželky a osmi nasekanými lístky bazalky, 160 ml zakysané smetany, solí a pepřem. Podáváme k pečeným bramborám, můžeme ozdobit trochou petrželky či bazalky.