Cukrové těsto
- máslo 50 g
- hladká mouka 60 g
- třtinový cukr 60 g
Odpalované těsto
- voda 62 g
- plnotučné mléko 63 g
- olej 50 g
- sůl špetka
- cukr krupice 5 g
- hladká mouka 82 g
- vejce 2 a 1/2
Krém
- mascarpone 500 g
- smetana ke šlehání 100 g
- moučkový cukr
Postup přípravy
Cukrové těsto
- Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto. Vzniklé těsto položíme na pečicí papír, nato položíme druhý pečicí papír a rozválíme o síle 1,5–2 mm.
- Vzniklou placku dáme do lednice na cca 15–20 minut.
Odpalované těsto
- Vodu, mléko, olej, cukr a sůl přivedeme k varu. Poté do vroucí směsi přisypeme mouku a mícháme. Až se na dně hrnce začne vytvářet moučná krusta a těsto se bude formovat do nepravidelné koule, stáhněte z plotny a nechte zchladnout.
- Poté trošku prošleháme a přidáme vejce. Šleháme, dokud není těsto krásně hladké a bez hrudek.
Pečení
- Odpalované těsto si přendáme do zdobicího sáčku s kulatou špičkou. Těsto stříkáme na plech s pečicím papírem do tvaru mini kružnice. Na každý větrník položíme kolečko cukrového těsta, trošku postříkáme vodou a dáme péct na 220 °C cca na 10 minut.
- Troubu zásadně neotvíráme, jinak větrníčky spadnou. Pečeme dozlatova.
Krém
- Mascarpone a šlehačku smícháme a vyšleháme do požadované hustoty.
- Poté přidáme cukr a promícháme.
- Hotové větrníčky rozkrojíme v půlce a naplníme připraveným krémem.
Autor receptu: Anna Adamcová