Suroviny
- mango (zralá) 2 kusy
- javorový sirup dle potřeby
- máslo 125 g
- alkohol (dle chuti (min. 40%)) dle potřeby
- třtinový cukr dle potřeby
- skořice dle potřeby
Zmrzlina
- kondenzované mléko 200 ml
- šlehačka (31%) 400 ml
- vanilkový extrakt dle potřeby
- citronová kůra dle potřeby
Postup
- Zmrzlina: Šlehačku vložíme na 20 minut do mrazáku. Poté ji vytáhneme a šleháme 4 až 5 minut, dokud nám nezhoustne. Poté přimícháme kondenzované mléko. Opět šleháme hmotu, dokud se nepropojí a nezhoustne. Na závěr přidáme kapku vanilkového extraktu a nastrouhanou citronovou kůru. Vložíme do vhodné nádoby a necháme zamrazit – zhruba 1 až 2 hodiny. Poté máme zmrzlinu hotovou.
- Mango: Na pánvi rozehřejeme půlku másla. Mezitím si nakrájíme manga – dle libosti na menší kousky. Mango vložíme na pánvičku, stáhneme teplotu. Přidáme třtinový cukr, mícháme 1 až 2 minuty a přidáváme javorový sirup. Mícháme další 2 až 3 minuty.
- Flambování. Oblíbený alkohol – vodku / whiskey přelijte do sklenice (2 velké panáky). Mějte nachystanou mokrou utěrku, 2 l vody v nějaké nádobě a velkou pokličku. V případě nějakého problému zhasíme oheň. Do pánvičky přilijeme alkohol, počkáme zhruba 15 až 20 vteřin a nyní vhodným (dlouhým) zapalovačem škrtneme nad povrchem směsi v pánvi. Necháme oheň pracovat zhruba 1 min. Poté přisypeme trochu skořice a stáhneme z plotny. Mango vložíme na vhodný talíř, přidáme 2 kopečky zmrzliny, polijeme šťávou z másla a sirupu a na závěr posypeme skořicí.
Autor receptu: Libor Cinegr