Suroviny
- hovězí svíčková 1.5 kg
- slanina 200 g
- pepř 3 ML
- brambory 1 kg
- smetana 700 ml
- muškátový oříšek
- hlíva ústřičná 500 g
- kmín
- vývar 300 ml
- cibule 1/2
- hrášek 150 g
- rajče 15
- máslo 30 g
- sůl
Postup přípravy
- Maso vyndáme z lednice do pokojové teploty na minimálně 2 hodiny. Hovězí svíčkovou nakrájíme proti vláknům na steaky silné cca 3,5 cm. Po obvodu steaku obtočíme slaninu a zavážeme provázkem. Opepříme z obou stran.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky – cca 1–2 mm. Do pekáče vymazaným máslem naskládáme 1/3 bramborových plátků, osolíme, opepříme, zastrouháme muškátovým oříškem. Takto opakujeme ještě v dalších dvou vrstvách. Pekáč dáme do trouby na cca 200 °C na 15 minut. 250 ml smetany osolíme, opepříme, nastrouháme trochu muškátového oříšku. Po patnácti minutách pečení, brambory zalijeme připravenou smetanou a pečeme dalších 40 minut.
- Do hrnce nalijeme trošku oleje, přidáme najemno nakrájenou cibulku, necháme zesklovatět. Přidáme hlívu nakrájenou na proužky, špetku drceného kmínu, pepř a sůl. Osmažíme, až hlíva zmenší svůj objem, zalijeme vývarem. Necháme vařit bez pokličky cca 20 minut, zalijeme smetanou a pozvolna vaříme do zhoustnutí.
- Připravíme si blanšírované hráškové lusky – vložíme je do vroucí vody na 1,5 minuty. Rychle zchladíme ve studené vodě.
- Steaky osmažíme na rozpálené pánvi z obou stran cca 2 minuty, poté i po obvodu steaku, aby byla slanina křupavá. Osmažené steaky vložíme do pekáče, přikryjeme alobalem a necháme v troubě cca 6 minut.