Na pyré
- olivový olej 2 PL
Head
- olivový olej 2 PL
Na pyré
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme dýňové pyré. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou dýni a nasekanou cibuli a opékáme 2 minuty na mírném plameni. Poté do hrnce přilijeme 400 ml vody, zvýšíme plamen na střední stupeň, hrnec přiklopíme pokličkou a vaříme 10–12 minut. Výslednou směs necháme vychladnout (potrvá to přibližně 5 minut) a poté ji rozmixujeme na hladké pyré. Pyré odložíme.
- Nyní si připravíme rizoto. Cibuli nasekáme najemno, ve větší pánvi si rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje, přidáme nasekanou cibuli a opékáme ji přibližně 1 minutu na mírném plameni, dokud cibule nezesklovatí. Poté do pánve přidáme rýži, vše zamícháme a opékáme do zesklovatění rýže (cca 2 minuty). Následně do pánve přidáme dýňové pyré, kurkumu, mleté chilli, oregano a špetku soli, zvýšíme plamen na střední stupeň a vše restujeme cca 2 minuty. Po uvedené době si připravíme cca 100 ml zeleninového vývaru, toto množství nalijeme do pánve a za občasného míchání necháme vývar vstřebat se do rýže. Poté do pánve přilijeme dalších 100 ml vývaru a opět čekáme, dokud se vývar nevstřebá do rýže. Takto postupujeme i se zbývajícím vývarem do té doby, než se uvaří rýže (potrvá to přibližně 30–35 minut); pokud ještě předtím dojde vývar, můžeme na dolévání použít i vodu. Po celou dobu přípravy nezapomínáme směs míchat, aby se zespodu nepřipálila. Až se dovaří rýže, ještě zatepla do směsi v pánvi vmícháme ricottu. Hotové rizoto rozdělíme na šest porcí a podáváme.