Suroviny
Postup přípravy
Dýni rozkrojíme napůl, zbavíme semen a dužiny, nakrájíme na kostky, dáme na plech vyložený pečicím papírem, posolíme, opepříme, pokapeme dýňovým olejem a dáme péct do rozehřáté trouby na 25 minut na 170 °C. Mezitím si v hrnci rozpálíme slunečnicový olej se čtvrtkou másla, přidáme nakrájenou šalotku nebo bílou cibuli, může být na větší kostky, přidáme 3 stroužky česneku rozmačkaného nožem a restujeme, dýni vytáhneme z trouby a přidáme k cibuli, ještě aspoň 5–10 minut restujeme, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a necháme vařit asi 15 minut. Poté stáhneme z plotny, nalijeme smetanu a promixujeme, měla by vzniknout krémovější konzistence. Na závěr nasypeme sušený zázvor a podle chuti ještě dosolíme. Podáváme se lžičkou vysokoprocentní zakysané smetany s opečenými slunečnicovými semínky, zakápneme dýňovým olejem.