Suroviny
Postup přípravy
- Dýňové pyré: Předehřejeme troubu na 180°C. Dýni omyjeme a rozkrojíme na polovinu, případně čtvrtiny. Vydlabeme vnitřek, včetně semen. Položíme na plech, hřbetem nahoru, nalijeme na plech 200 ml vody. Dáme péct, dokud není dýně měkká po dobu asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout a rozmixujeme ponorným mixerem.
- Polévka: Ve větším kastrolu necháme na másle zesklovatět cibuli, přidáme česnek a bleskově smažíme, aby se nespálil. Přidáme dýňové pyré, krátce orestujeme, zalijeme litrem vody a vložíme kostku bujonu. Přidáme tymián, šalvěj, muškátový oříšek a sůl. Přivedeme k varu a vaříme asi pět minut na mírném ohni. Vmícháme smetanu a stáhneme z ohně. Nakonec rozmixujeme ponorným mixerem dohladka. Podáváme ozdobené lžičkou smetany a tymiánem.