Příloha
- brambory 1 kg
Postup přípravy
- Maso očistíme, umyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Hovězí řádně osolíme a propracujeme rukama v míse s olejem tak, aby olej nepřebýval. Omaštěné a osolené maso zaprášíme hladkou moukou a propracujeme. Upěchujeme v misce a dáme na 24 hodin odležet do chladu.
- V tlakovém hrnci rozehřejeme olivový olej. Orestujeme na něm najemno nakrájenou cibuli, mrkev na kostky a žampiony na plátky. Až je cibule do sklovita, přidáme maso a prudce orestujeme. Když se začne mouka z masa přichytávat kastrolu, přilijeme vroucí vodu, aby bylo maso ponořené. Do sítka na čaj dáme velké množství barevného pepře, bobkový list. Sítko dáme do hrnce vařit s masem, potřebujeme hodinu a půl. Po otevření musí být maso zcela měkké. Za stálého míchání svaříme omáčku na požadovanou hustotu, přilijeme smetanu a krátce svaříme. Pokud je třeba, jídlo dochutíme.
- Na brambory rozpustíme na pánvi celé máslo a necháme v něm pozvolna vařit cibuli i uzené maso, vše nadrobno nakrájené. Směs osolíme a opékáme dohněda.
- Brambory očistíme a uvaříme ve slupce v osolené vodě. Dostatečně měkké brambory slijeme a oloupeme. Do brambor nalijeme horkou směs z cibule, uzeného masa a másla. Rozšťoucháme a promícháme. Podle chuti dosolíme. Brambory podáváme s trochou kysaného zelí.