Suroviny
- smetana 600 ml
- žloutek 6
- cukr 150 g
- vanilkový lusk 1
Postup přípravy
Žloutky utřeme s cukrem. Vanilku rozpůlíme a spolu se smetanou přivedeme k varu. Po vychladnutí vyjmeme a smetanu vmícháme do utřených žloutků. Při tření žloutků vždy dáváme pozor, aby se netvořila pěna.
Poté nalijeme do mělkých zapékacích misek. V troubě předehřáté na 100°C pečeme něco málo přes hodinu. Krém by neměl zůstat tekutý, ale ani ne úplně tuhý. V případě potřeby můžeme nechat v troubě déle. Nezvyšujeme však teplotu. Výsledkem by měl být tak akorát třaslavý krém.
Krém necháme úplně vychladnout a ztuhnout. Před podáváním crème brûlée posypeme lehce cukrem, nejlépe třtinovým, a opálíme pomocí cukrářské plynové pistole.