Těsto
- špaldová mouka 2 hrnky
- kakao 1/2 hrnku
- třtinový cukr 1 hrnek
- jedlá soda 1 ML
- sůl špetka
- slunečnicový olej 1/2 hrnku
- mléko (ovesné) 1/2 hrnku
- vejce 1
- cuketa (nastrouhaná) 2 hrnky
- hořká čokoláda (nasekaná) 1/2 hrnku
- vlašské ořechy (nasekané) 1/2 hrnku
Krém
- batáty 500 g
- olej 1 PL
- smetana (kokosová) 300 g
- hořká čokoláda 100 g
- med 3 PL
K dozdobení
- višně v rumu
- čokoládové hoblinky
- pekanové ořechy
Postup přípravy
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Batáty očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme na plech vyložený pečicím papírem a promícháme s lžící oleje. Pečeme do změknutí, to bude trvat asi 30 minut. Troubu nevypínáme, později do ní vložíme korpus. Upečené batáty rozmixujeme na hladký krém. Ve vodní lázni necháme rozpustit hořkou čokoládu. Přimícháme med, kokosovou smetanu a rozmixované batáty. Vše důkladně promícháme a dáme chladit do lednice.
- Teď si připravíme těsto. Do větší mísy vložíme všechny suché ingredience a promícháme. V druhé míse smícháme olej, ovesné mléko a vejce a pak obě směsi důkladně promícháme dohromady. Nakonec přidáme cuketu, čokoládu a ořechy a znova promícháme. Těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem.
- Vložíme do trouby a pečeme 45–50 minut. Vychladlý korpus potřeme krémem a ozdobíme višněmi v rumu, hoblinkami čokolády a pekanovými ořechy. Před podáváním dáme ještě alespoň na hodinu chladit do lednice.
Autor receptu: Jiří Kuča a Marika Kučová