Suroviny
- bílek
- krupicový cukr 220 g
- vanilkový cukr 1
- mouka 250 g
- prášek do pečiva 1
- voda 100 ml
- olej 100 ml
- kůra citrónu
- citronová šťáva
- tuk
- mouka
Postup přípravy
- Formu vymažte a vysypte moukou. Přebytek oklepejte. Žloutky ušlehejte s oběma cukry, až se cukr rozpustí.
- Vsypte mouku s práškem do pečiva a přidejte ostatní suroviny kromě bílků. Ušlehejte do hladké hmoty.
- Bílky vyšlehejte na sníh a opatrně ho zatřete do těsta. Troubu předehřejte na 170°C.
- Vlijte do připravené formy a pečte asi 45 minut.
PRIMA TIP Babeta se dá péct v nejrůznějších formách, ale klasický tvar, podle něhož se vžilo i její jméno, je jednoduchý a hranatý, například z chlebíčkové formy. Po upečení ji můžete ještě ozdobit citronovou polevou. Ale hlavně: při dnešních možnostech můžete značně vylepšit její chuťový i kvalitativní potenciál použitím nějakého dobrého, zastudena lisovaného oleje, a citronů v biokvalitě.