Dýňová polévka
- chilli -
Bramboračka
- sůl -
Postup přípravy
- Na másle orestujeme na kolečka nakrájenou cibuli, pak přidáme víno, které necháme odpařit, zaprášíme moukou a ještě pět minut restujeme. Zalijeme vývarem a necháme asi třicet minut povařit. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s pečivem nebo s krutony.
- Na oleji orestujeme cibuli s česnekem, přidáme na kostičky nakrájenou dýni, chvíli restujeme a zalejeme vývarem. Vaříme cca 15 minut, dokud není dýně měkká, pak přidáme kari, chilli, sůl a pepř. Rozmixujeme. Při mixování přidáváme smetanu a ještě sedm minut povaříme.
- Oloupané a pokrájené brambory orestujeme na cibulce, přidáme houby a zalijeme vývarem. Vaříme cca 20 minut, dokud nám brambory nezměknou. Po deseti minutách vaření přidáme mrkev a petržel, sůl a pepř. Ke konci přidáme česnek a majoránku. Zahustíme jíškou nebo moukou rozmíchanou s vodou. Dochutíme a povaříme ještě cca 10-15 minut.