Suroviny
- máslo 85 g
- vejce 3
- moučkový cukr 180 g
- vanilkový cukr 1
- tvaroh 300 g
- zakysaná smetana 200 g
- citronová šťáva
- citronová kůra
- máslové sušenky 220 g
- mascarpone 250 g
Postup přípravy
- V mixéru nebo válečkem rozdrtíme sušenky, ty potom ručně smícháme s máslem, aby se dobře spojily. Dáme na dno dortové formy (napěchujeme to tam) a dáme na 10 minut do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Pak smícháme mascarpone, zakysanou smetanu, tvaroh, moučkový cukr, vanilkový cukr, vejce a citronovou šťávu, mícháme v robotu nebo ručně.
- Tuto směs nalijeme na upečený sušenkový základ. Dáme do trouby a pečeme půl hodiny (během této doby neotevíráme troubu). Po půl hodině pečení kontrolujeme dort, měl by být na okrajích pevný a uprostřed se třást jako puding, pak je dort hotový.
- Otevřeme troubu a necháme v troubě vychladnout. Pak ještě dáme na pár hodin do ledničky (může být i přes noc, je pak chutnější). Hotový dort můžeme zdobit např. horkými malinami, jahodami, čokoládovou polevou, ale můžeme podávat i samotný.
Autor receptu: Denisa Pfauserová