Suroviny
- rajčatový protlak 1 ks
- rajče 2 ks
- červené čočky 250 g
- cibule 1 ks
- slanina 5 ks
- voda 1 l
- česnek 3 ks
- smetana na vaření 0.5 ks
- římský kmín
- zakysaná smetana
- zázvor
- koriandr
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Nejdříve čočku důkladně několikrát propláchneme a poté dáme dle návodu vařit do litru vody doměkka. Na pánev nalijeme olivový olej a na něm orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Poté přidáme česnek, nastrouhaný zázvor a římský kmín. Přidáme nakrájená rajčata, která krátce osmahneme, a poté smícháme i s protlakem.
- Jakmile čočka změkne, slijeme vodu z hrnce a jeho obsah přesuneme do hrnce s rajčatovým základem. Vše důkladně promícháme a případně dle požadované hustoty můžeme dolít horkou vodou (vývarem). Chvíli povaříme, aby se chutě spojily, můžeme dodat krémovější chuť smetanou.
- Na pánvičce opražíme slaninu a polévku servírujeme se lžičkou zakysané smetany, čerstvým koriandrem a kouskem opražené slaniny.