Suroviny
- smetana
- rohlík
- uzený eidam 100 g
- cibule
- nové koření 7
- bobkový list
- polévkové koření
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Omyjeme hlávky brokolice, necháme okapat a nakrájíme na růžičky. Cibuli si nakrájíme na kostičky a osmažíme dozlatova na oleji s bobkovým listem a novým kořením. Do osmažené cibule přidáme nakrájenou brokolici a lehce osmažíme. Podlijeme, osolíme, opepříme, promícháme a necháme dusit pod pokličkou. Podléváme dle potřeby, dokud brokolice není úplně měkká. Trochu vody odlijeme a vlijeme asi půlku smetany, promícháme a odstavíme ze sporáku. Polévku rozmixujeme, můžeme zředit vývarem v případě potřeby a ještě propasírovat, aby byl krém hladký. Dochutíme solí, pepřem, polévkovým kořením a ještě chvíli za stálého míchání na menším ohni povaříme.
- Rohlíky nakrájíme a lehce posypeme sýrem. Dáme na plech a vložíme asi na šest minut do předehřáté trouby na 150°C, dokud se sýr neroztaví. Při servírování na talíři vytvoříme ze zbytku smetany spirálu a podáváme s krutony.