Suroviny
- brokolice 1 kg
- kozí sýr 10
- vlašské ořechy 200 g
- olivový olej
- mořská sůl
- pepř
Postup přípravy
- Do středního hrnce dáme vařit vodu, a než začne vřít, tak okrájíme růžičky brokolice od košťálu. Jakmile přivedeme vodu k varu, tak ji osolíme (lžička) a dáme do ní brokolici, přiklopíme pokličkou a necháme vařit. Dále si vytáhneme kozí sýr, který si nakrájíme na plátky. Nejlépe když si nůž nahřejeme ve vodě, ve které se vaří brokolice, aby se nám sýr při krájení nerozpadl, a dokud je nůž teplý, tak zahladíme jednu stranu, která bude vidět. Samozřejmě taky kontrolujeme brokolici, dokud nezměkne, měla by jít krásně propíchnout nožem. Jakmile je brokolice hotová, tak ji scedíme, ale vývar z brokolice nevyléváme pro pozdější využití.
- Scezenou brokolici vložíme do mixéru a zalijeme brokolicovým vývarem, aby tak tři čtvrtě brokolicové náplně v mixéru byly zalité. Přidáme špetku soli a můžeme začít mixovat, nejdříve jen jemně, aby se brokolice rozdrtila, pak už mixujeme několik sekund, dokud se nevytvoří krém, poté ochutnáme a podle potřeby dosolíme. Servírujeme: na dno talíře dáme malou hrst ořechů (cca 4 ks), na ně položíme dva plátky sýra, které trochu opepříme, pak nalijeme do talíře brokolicový krém, který zakápneme olivovým olejem. Nakonec ještě můžeme překrájet hrst ořechů a posypat (při alergii na vlašské ořechy lze nahradit dýňovými semínky).