Suroviny
- vepřová panenka
- brambory 500 g
- smetana na vaření 150 ml
- máslo
- česnek
- mléko 1 hrnek
- sůl
- pepř
Postup
- Panenku očistíme od šlach, okořeníme solí a pepřem, zprudka osmažíme na pánvi na másle, cca minutu z každé strany, aby se nám maso zatáhlo, následně vložíme do předem rozehřáté trouby na 140 °C a pečeme 25 minut.
- Při pečení překryjeme alobalem. Oloupané a nakrájené brambory uvaříme doměkka. Následně procedíme a přilejeme hrnek ohřátého mléka, brambory v něm rozšťoucháme a přidáme nakrájenou jarní cibulku.
- Pepřová omáčka: Na pánvi orestujeme najemno nakrájeny česnek a nadrcený pepř, přilejeme 150 ml smetany na vaření a necháme provařit na střední plamen asi 5 minut.
Autor receptu: Aleš Kureš