Žloutkový krém
- kravské mléko 500 ml
- žloutek 4
- cukr krupice 100 g
- vanilkový pudink 2 sáčky
- vanilkový extrakt 1 ML
- máslo 100 g
Odpalované těsto
- voda 250 ml
- sůl špetka
- máslo 100 g
- hladká mouka 200 g
- vejce 6
Postup
Žloutkový krém
- Část mléka odlijeme do hrnku, rozmícháme v něm pudinkový prášek a rozšleháme žloutky. Zbytek mléka přivedeme na mírném ohni k varu. Přilijeme trochu horkého mléka do hrnečku s pudinkem a žloutky a promícháme.
- Pak vlijeme zpět do hrnce a za stálého míchání necháme chvilku povařit. Odstavíme a vmícháme cukr, následně i máslo a dobře promícháme. Přelijeme do mísy a zakryjeme fólií.
Odpalované těsto
- Troubu si předehřejeme na 200 °C. Vodu dáme do kastrolu a přivedeme k varu. Přidáme sůl a máslo a znovu přivedeme k varu. Najednou vsypeme prosátou mouku, snížíme teplotu a mícháme asi 2–3 minuty.
- Těsto přendáme do mísy a zvolna mícháme do mírného zchladnutí. Do vlažné hmoty postupně vmícháme vejce, jedno po druhém. Těsto přendáme do sáčku s řezanou trubičkou a na plechy vyložené pečicím papírem nastříkáme věnečky požadované velikosti. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na 20–30 minut.
Autor receptu: Albert Tošner