Varianta ze syrového masa
- hovězí zadní 500 g
- cibule 1
- kapary 1 ML
- rajský protlak 1 ML
- hořčice (dijonská nebo plnotučná) 1 ML
- žloutek 1
- sójová omáčka
- worcesterová omáčka
- tabasco
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Varianta z pečeného masa
- pečené maso (drůbeží nebo vepřové) 500 g
- cibule 1
- kapary 1 ML
- kyselé okurky 1 ks
- rajský protlak 1 ML
- hořčice (dijonská nebo plnotučná) 1 ML
- sladká paprika 1 ML
- majonéza 1 PL
- tabasco
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Varianta bezmasá
- červená řepa (vařená) 4
- česnek 1 stroužek
- červená cibule 1
- olivový olej 1 ML
- hořčice (dijonská nebo plnotučná) 1 ML
- rajský protlak 1 ML
- sójová omáčka dle chuti
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Domácí chléb
- špaldová hladká mouka 500 g
- vlažná voda 300 ml
- sůl 10 g
- sušené droždí 10 g
- plnotučné mléko (nebo olej na potření)
- sádlo (nebo olej na usmažení topinek)
Postup
- Hovězí maso 2x umeleme nebo naškrábeme (pozor, pravou svíčkovou umeleme jen 1x) a přidáme k němu najemno nakrájenou cibuli a nasekané kapary. Pak přidáme ostatní suroviny a koření a vymícháme do kompaktní konzistence.
- Pečené maso nemeleme, ale nadrobno nasekáme, okurku najemno nastrouháme, jinak je postup stejný.
- Řepu nebo mrkev nastrouháme na hrubém struhadle a pak ještě nasekáme, česnek prolisujeme a s ostatními surovinami vymícháme tak, aby směs nebyla příliš řídká. Popřípadě můžeme dohustit nastrouhaným vařeným bramborem.
Domácí chléb
- Těsto na domácí chléb vypracujeme a upečeme v domácí pekárně. Případně vypracujeme těsto na robotu s hnětacím hákem nebo ručně, pak necháme nejméně 30 minut kynout na teplém místě a pečeme v zakryté nepřilnavé formě ve vyhřáté troubě na 250 °C 20 minut.
- Nakonec jej potřeme mlékem a dopečeme odkryté na 220 °C 15–20 minut. Po upečení chléb vyklopíme a dáme jej vychladnout na mřížku.
- Z upečeného chleba nakrájíme plátky cca 1 cm silné a opečeme je na tuku nebo nasucho. Podáváme je nejlépe ještě teplé spolu se solí a česnekem.
Autor receptu: Simona Skružná
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!