Suroviny
- maso (plec, krkovice) 1 kg
- hnědý cukr 2 PL
- sůl 1 PL
- římský kmín 2 ML
- uzená paprika 2 ML
- sušený česnek 1 ML
- sušená cibule 1 ML
- cibule 1
- čerstvě namletý pepř
- olej
- pivo cca 3,5 dcl
- sůl
Postup
- Smícháme cukr, sůl, uzenou papriku, římský kmín, cibuli, česnek a trochu pepře (dle libosti). Přidáme trochu oleje a potřeme směsí maso ze všech stran. Maso je lepší si rozdělit například na 4 kusy. Rozpálíme troubu na 200 °C, mezitím také rozpálíme olej na pánvi, na něm orestujeme cibulku nakrájenou nadrobno a následně na tom opečeme maso na prudko ze všech stran.
- Opečené maso dáme do zapékací mísy s víkem a podlijeme přibližně 3,5 dcl piva (můžeme experimentovat, jednou klidně zkusit klasické, jindy černé). Podlité maso zakryjeme víkem a vložíme do rozpálené trouby, teplotu stáhneme na 150 °C. Přikryté maso necháme péct alespoň tři hodiny. Maso by mělo být po upečení měkké a rozpadat se. Za pomoci dvou vidliček maso natrháme a smícháme se šťávou, ve které se peklo. Můžeme servírovat.
- Batátové pyré: Batáty oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostičky, vaříme v osolené vodě cca 15 minut, vodu slijeme, přidáme máslo a rozmačkáme (či rozmixujeme), lehce dosolíme.
Autor receptu: Eva Čerešňáková