Suroviny
- cibule 1
- fenykl 1
- slunečnicový olej
- červená řepa 500 g
- zeleninový vývar 750 ml
- vejce 4
- smetana 200 ml
- sezamová semínka 1 PL
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
- Cibuli a fenykl pokrájíme na kousky, v hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a cibuli s fenyklem pomalu restujeme asi 5 minut. Přidáme pokrájenou předvařenou řepu, zalijeme vývarem a vaříme tak 5 minut.
- Vejce dáme do kastrolu s vroucí vodou, vaříme 10 minut, poté zchladíme proudem ledové vody, oloupeme a nastrouháme. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a vmícháme smetanu, už ji ale nevaříme, jen prohřejeme.
- Dochutíme solí a pepřem. Polévku rozdělíme do misek, zakápneme olejem, přidáme nastrouhaná vejce a sezam.
Autor receptu: Karel Frýd