Suroviny
- šalotka 2
- máslo 3 PL
- mouka 1/2 PL
- česnek 2 stroužky
- špenát
- zeleninový vývar 500 g
- smetana ke šlehání 100 g
- vejce
- celer 200 g
- kořenová petržel 200 g
- mrkev 300 g
- cibule 1
- pórek 1
- bobkový list 3
- sůl
- pepř
Postup
- Šalotky najemno nakrájíme a necháme je zesklovatět v hrnci na lžíci másla. Dno hrnce pak zaprášíme moukou a necháme vytvořit světlou jíšku. Jíšku zalijeme zeleninovým vývarem a do něj následně prolisujeme dva stroužky česneku.
- Listy špenátu překrájíme na menší kousky a vhodíme je do hrnce. Polévku osolíme a opepříme, přidáme smetanu a necháme všechno společně asi tak pět minut povařit.
- Nakonec polévku tyčovým mixérem rozmixujeme, případně ještě dochutíme a podáváme s polovinou vejce uvařeného na tvrdo.
Autor receptu: Arnošt Frauenberg
Podívejte se na třetí díl Česko na grilu: