Suroviny
- želatina (prášková) 7 g
- plnotučné mléko 60 ml
- smetana 540 ml
- moučkový cukr 60 g
- vanilkový extrakt 1/2 ML
- citronový olej
Ovocná omáčka
- mražené ovoce 150-200 g
- cukr krupice 1-2 PL
Postup
- Želatinu nasypeme do misky a zalijeme mlékem, necháme 5–10 minut nabobtnat. V hrnci zahřejeme smetanu společně s cukrem a na mírném plameni přivedeme těsně pod bod varu. Stáhneme z kamen, necháme malou chvilku zchladnout a pak část smetany nalijeme na želatinu.
- Mícháme, až se želatina rozpustí. Přidáme zbytek smetany a dobře promícháme. Přidáme vanilkový extrakt a pár kapek citronového oleje. Nalijeme do připravených skleniček nebo misek.
- Pokud budeme chtít dávat ovoce nahoru, nelijeme skleničky úplně plné, ale kousek pod okraj. Dáme ztuhnout do lednice, min. na 3–4 hodiny nebo přes noc.
- Ovoce, cukr i vodu dáme do kastrolu a chvíli povaříme. Pokud chceme zachovat v omáčce kousky ovoce, stačí jen krátce. Přendáme do misky a dáme vychladit.
- Ještě horké přepasírujeme přes cedník. Vznikne jemná a hustá omáčka. Vychlazenou omáčku nalijeme až na ztuhlou panna cottu. Stačí klidně i před servírováním.
Autor receptu: Michaela Esenderová