Suroviny
- vepřová panenka 1 kg
- rozmarýn
- česnek
- brambory 3/4 kg
- slanina 250 g
- cibule
- jarní cibulka
- smetana (dle potřeby)
- sůl
- pepř
Postup
- Očistíme panenku od zbytečných blanek, ale opatrně a jen povrchově. Přidáme snítky rozmarýnu, pepř, sůl, česnek a lehce pokapeme olivovým olejem. Zavakuujeme a vložíme do předem připravené lázně.
- Způsobem pomalého vaření maso připravujeme v lázni 2,5 hodiny při teplotě 57 °C. Po této době maso vyjmeme, očistíme od snítek rozmarýnu a na pánvi zprudka orestujeme ze všech stran. Nakrájíme na plátky a podáváme se šťouchaným bramborem.
Šťouchané brambory
- Oškrábeme brambory a uvaříme doměkka. Na pánvičce si připravíme směs. Na kostičky si nakrájíme slaninu a pomalu ji začneme ve vlastní šťávě smažit.
- Na základu slaniny přidáme nakrájenou cibuli. Celou směs nasypeme do slitých hotových brambor a závěrem přidáme jarní cibulku.
Autor receptu: Martin Hájek