Loupáčky
- droždí 20 g
- cukr krupice 50 g
- hladká mouka 500 g
- sůl
- rozpuštěné máslo 30 g
- vlažná voda 180 ml
- vlažné mléko 100 ml
- vejce 1
- mák
Tvarohový dezert
- smetana ke šlehání 250 ml
- čokoláda na vaření 100 g
- polotučný tvaroh 250 g
Postup
Loupáčky
- Do mísy dáme mouku, 25 g cukru, sůl, vše promícháme a uděláme důlek. Ohřejeme mléko spolu s vodou, nalejeme je do připraveného důlku, přisypeme zbylý cukr a rozdrobíme droždí. Droždí ve vodě a mléce lehce rozmícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek. Po 15 minutách přidáme rozpuštěné máslo a poté hněteme cca 5 minut.
- Uhnětené těsto vložíme do čisté, olejem vymazané mísy, překryjeme čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme hodinu kynout. Až bude těsto vykynuté, tak si lehce podsypeme pracovní plochu moukou a těsto rozdělíme na cca 90g kousky (těsto vyjde na 9–10 loupáčků), které rozválíme na cca 20–25 cm dlouhý oválek, ze kterého pak uděláme trojúhelník, který zavineme z větší strany ke špičce a ohneme do tvaru loupáčku.
- Loupáčky přendáme na připravený plech vyložený pečicím papírem, překryjeme čistou utěrkou a necháme je ještě 30 minut odpočívat. Troubu si rozehřejeme na 200 °C a před pečením loupáčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem. Pečeme 20–25 minut – dokud nezezlátnou.
Dezert
- Smetanu ke šlehání nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Těsně před varem odstavíme a bez prodlení do ní vsypeme rozlámanou čokoládu.
- Metličkou mícháme čokoládu, až vznikne hustý krém. Do horkého krému vmícháme tvaroh a metličkou opět zamícháme. Přelijeme do skleniček nebo misek.
Autor receptu: Aleš Novotný