Suroviny
- cibule 1
- hrášek 600 g
- jablko 1
- máslo
- máta
- muškátový oříšek
- čerstvě namletý pepř
- hlávkový salát 1
- smetana (12%) 200 ml
- sůl
- žloutek 2
- voda 2 l
- žemle 1
Postup
- V hlubší pánvi nebo hrnci rozpustíme máslo. Přisypeme nakrájenou cibuli a smažíme asi 3 minuty doměkka. Poté přidáme hrášek a za stálého míchání smažíme, dokud se nezačne lesknout a nedostane sytě zelenou barvu.
- Omyté, oloupané jablko a opraný salát nakrájíme nadrobno a přidáme k hrášku, zalijeme vodou a zvolna vaříme cca 10–15 minut, dokud hrášek nezměkne. Čerstvý hrášek je třeba vařit déle než hrášek mražený.
- Po důkladném povaření opatrně slijeme do mixéru a umixujeme směs na jemný krém, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na závěr smícháme žloutky se smetanou a šálkem polévky, vlijeme do polévky a vaříme na mírném ohni, dokud polévka nezačne vřít. Ihned podáváme s krutony, ozdobíme mátou.
Autor receptu: Erik Kotek