Těsto
- polohrubá mouka
- sádlo
- ocet
- vejce
- sůl
- vlažná voda
Náplň
- jablka
- cukr krystal 100 g
- sušené rozinky 100 g
- skořice 2 ML
- vejce 1
Postup
- Sádlo rozpustíme a necháme trochu zchladnout. Do velké mísy nasypeme mouku a přilijeme do ní sádlo. Ručně mouku se sádlem velice pečlivě promneme a snažíme se ji dokonale promastit. Vytvoříme v mouce důlek a vyklepneme do něj vejce.
- Ve sklenici rozmícháme ve vlažné vodě sůl a ocet a přilijeme do důlku k vejci. Postupně do tekuté hmoty zapracováváme mouku, dokud nevznikne těsto. Těsto poté dáme odpočívat.
- Připravíme si náplň: Jablka nakrájíme na plátky, aby nepustila moc šťávy. Do misky dáme nakrájená jablka, cukr, rozinky, skořici a promícháme.
- Z odpočinutého těsta vyválíme placku a podél delší strany naneseme vrstvu náplně, těsto zamotáme a dáme na plech vyložený pečicím papírem, připravený závin potřeme vejcem a dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C na 40 minut.
Autor receptu: Martin Schejbal