Suroviny
- hovězí ossobuco 800 g
- loupaná rajčata 1 plechovka
- česnek 2 stroužky
- mrkev 2
- cherry rajčata 4
- cibule 1
- bílé víno 200 ml
- hovězí vývar 500 ml
- brambory 8
- kravské mléko
- změklé máslo
- sůl
- pepř
Postup
- Maso hodinu před přípravou vytáhneme z lednice, osušíme utěrkou a po stranách nařízneme, aby se při opékání nekroutilo. Můžeme ho po obvodu svázat kuchyňským motouzem. Maso osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na větší kousky nakrájíme cibuli, česnek, celer, mrkev a cherry rajčata.
- Na troše másla nebo olivového oleje zprudka opečeme maso z každé strany. Když se pěkně zatáhne, odložíme ho bokem a na výpeku osmahneme zeleninu. Opečenou zeleninu přemístíme do hrnce, položíme na ni maso a podlijeme vínem.
- Když se víno odpaří, přilijeme loupaná rajčata a teplý vývar tak, aby ¾ masa byly ponořeny. Vaříme přibližně 2 hodiny na mírném stupni. Pokud máte hrnec vhodný do trouby, můžete maso dusit v troubě při teplotě 180 °C.
- Během dušení doléváme vývar podle potřeby. Když bude maso měkké, odkryjeme pokličku a necháme zhoustnout šťávu. Můžeme dosolit podle chuti. Podáváme s bramborovou kaší.
Autor receptu: Petra Kostková