Suroviny
- máslo 30-40 g
- hladká mouka 30-40 g
- plnotučné mléko 800 ml
- čerstvý sýr 100-200 g
- dijonská hořčice 2 ML
- muškátový oříšek
- Gruyère 200 g
- cheddar 250 g
- parmazán 100 g
- uzená paprika
- macaroni
- prosciutto 100 g
- sůl
- pepř
Postup
- V hrnci si rozpustíme máslo, zasypeme moukou a připravíme si světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem. Necháme 20 minut provařit. Během toho si uvaříme macaroni dle návodu na obalu. Poté přidáme čerstvý sýr, dijonskou hořčici, sůl, pepř a muškátový oříšek. Sýr necháme rozpustit. Přidáme po částech 2/3 mixu nastrouhaných sýrů. Vždy je necháme rozpustit.
- Nakonec přidáme uzenou papriku. Slijeme těstoviny a v hrnci je pečlivě promícháme s omáčkou. Směs dáme do jednoho většího pekáče či do menších zapékacích misek, posypeme mixem sýrů a dáme na 10–12 minut do trouby pod gril.
- Prosciutto si rozložíme na plech s pečicím papírem a vkládáme do trouby předehřáté na 200 °C, necháme cca 10–12 minut a po vyndání plechu počkáme na vychladnutí. Vychladlé prosciutto je tvrdé a křupavé. Můžeme jíst v celku či ho rozdrtit na drobenku a tou posypat zapečené Mac & Cheese.
Autor receptu: Tereza Zedníčková
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!