Suroviny
- cibule 1 hrnek
- žampiony portobello 2
- červená paprika 2 hrnky
- česnek 5 stroužků
- voda 2,5 hrnku
- krájená rajčata 1 plechovka
- brambory (nakrájené) 1 a 1/2 hrnku
- mrkev (nakrájené na plátky) 1 hrnek
- uzená paprika 3 PL
- cibulový prášek 1 ML
- kokosový cukr 1 PL
- bobkový list 2
- mandlové mléko 1/3 hrnku
- himalájská sůl
- pepř
- petrželka 2-3 PL
Postup
- Umístíme velký nepřilnavý hrnec na plotnu rozehřátou na středně vysokou teplotu. Vložíme do něj cibuli a houby a za občasného míchání restujeme 5–8 minut nebo dokud nezměknou a nezhnědnou. V případě potřeby přidáme trochu vody. Do hrnce přidáme papriku a česnek a vaříme 2–3 minuty, dokud paprika nezačne měknout.
- Do hrnce nalijeme vodu, vložíme rajčata, brambory, mrkev, uzenou papriku, cibulový prášek, kokosový cukr a bobkové listy. Vše přivedeme k varu, poté snížíme plamen na mírný a za občasného míchání vaříme 30–40 minut nebo dokud zelenina nezměkne a omáčka nezhoustne. Sundáme z plotny, vmícháme mandlové mléko a dochutíme himálajskou solí a pepřem podle chuti.
- Dozdobíme nasekanou petrželkou a ihned servírujeme s bramborovou kaší, těstovinami, jáhlami nebo salátem.
Autor receptu: Tommy Rocky Morava a Zlatka Moravová