Suroviny
- freekeh (zelená pšenice-pražená)
- rajče
- červená cibule
- salátová okurka
- červená paprika
- olivový olej
- citronová šťáva
- starý chleba
- zakysaná smetana
- bylinky (petržel, jarní cibulka, kopr, pažitka)
- sůl
- pepř
Postup
- Freeku propláchneme, necháme odpočinout v čisté vodě 15 minut, dáme vařit do osolené vody s troškou olivového oleje, která bude přesahovat freeku asi o 1-2 centimetry.
- Vaříme, dokud freekah nezměkne, podle potřeby vodu odlejeme/přilijeme, ideálně, když freekah bude na skus a voda se odpaří.
- Nasekáme všechny živé suroviny na co nejjemnější kousky, ať se v salátu můžou chutě prolnout dohromady, to platí pro zeleninu a bylinky. Chléb nakrájíme na středně velké kusy a dáme si je na pánev s olivovým olejem, opečeme z každé strany tak, aby byl dozlatova, dle libosti osolíme.
- Až je freekah uvařená, vysypeme si ji do mísy, přidáme i všechny živé suroviny společně s citrónovou šťávou, solí a olivovým olejem. Takto připravenou směs servírujeme za studena, na talíř nebo do misky, dáme si záležet platterigu, na kopeček směsi pokládáme lžíci zakysané smetany nebo klidně dvě a elegantně posypeme kousky chlebu.
- Nakonec lehce osolíme, zakápneme olivovým olejem, ozdobíme a můžeme podávat.
Autor receptu: Kristýna Franke
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!