Těsto
- voda 250 ml
- olej 100 ml
- hladká mouka 200 g
- vejce 6
- hrubá sůl (či semínka na posypání)
- sůl
Krém
Postup
Těsto
- Do hrnce dáme vodu a olej se špetkou soli. Tekutinu přivedeme k varu, do ní pak vmícháme mouku a začínáme odpalovat. Tento proces trvá zhruba 6–10 minut. Poté těsto vysypeme do mísy a necháme téměř vychladnout. Do vlažného těsta postupně zašleháváme vejce, jedno po druhém.
- Správnou konzistenci těsta zjistíme tak, že se nám krásně táhne mezi prsty. Těsto přelijeme do cukrářského sáčku a nastříkáme na plech, posypeme solí či semínky, dáme do předehřáté trouby na 170 °C. Před vložením plechu do trouby ho hojně postříkáme vodou.
- Pečeme zhruba 20–30 minut. Po upečení ještě teplé prořízneme, necháme vychladnout, pak můžeme plnit krémem.
Krém
- Než se nám upečou tyčinky, dáme si do misky čerstvý sýr, ten projedeme tyčovým mixérem, osolíme a opepříme.
- Hotový krém přesuneme do cukrářského sáčku, nazdobíme, poklademe nakrájeného uzeného lososa, nasypeme nasekaný kopr. Naplněné pečivo dáme do ledničky, aby se hezky proleželo aspoň na hodinku.
Autor receptu: Věra Bicanová