Suroviny
- žloutek ((zhruba 10–12 vajec)) 200 ml
- smetana ke šlehání (min 36%) 400 ml
- cukr 60 g
- vanilkový extrakt
- třtinový cukr
Postup
- Předehřejeme troubu na 140 °C a připravíme si vhodný pekáč pro vodní lázeň. Ve velké míse smícháme žloutky s cukrem, smetanou a vanilkou. Směs nalijeme do menších skleněných nádobek na crème brûlée. Připravíme vodní lázeň: vložíme skleněné nádobky s crème brûlée do většího pekáče a nalijeme do něj horkou vodu tak, aby sahala přibližně do poloviny výšky nádobek s crème brûlée.
- Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C po dobu asi hodiny a půl nebo dokud střed dezertu není téměř ztuhlý, ale stále má lehký chvějivý střed. Vyjmeme crème brûlée z trouby a necháme jej vychladnout při pokojové teplotě. Poté uložíme do lednice alespoň na několik hodin nebo přes noc, aby zcela ztuhl.
- Před servírováním posypeme vrcholky třtinovým cukrem a za použití kuchyňského hořáku vytvoříme karamelovou krustu.
Autor receptu: Jakub Dvořák