Suroviny
- máslo 30 g
- cibule 1
- brambory 1
- květák 1
- bobkový list 1
- muškátový oříšek
- zeleninový vývar 1 l
- smetana 100 ml
- sůl
- pepř
Postup
- V hrnci rozehřejeme máslo a na něm pár minut restujeme cibuli do zlatova. Přidáme bramboru a vaříme ji 1 minutu, potom přidáme květák a okořeníme, přidáme bobkový list a větší špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme asi 5 minut.
- Přilijeme vývar, uvedeme vše do varu a vaříme dalších 20 minut, dokud květák nezměkne.
- Vyndáme bobkový list a potom dobře promícháme v mixéru, aby byla směs hladká. Dáme směs zpátky do hrnce, přilijeme smetanu nebo mléko a vše dobře prohřejeme.
- Hotovou polévku dozdobíme na talíři čerstvě namletým muškátovým oříškem, čerstvým bobkovým listem nebo několika růžičkami květáku.
Autor receptu: Miroslav Svoboda
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!