Suroviny
- vepřová panenka 800 g
- sušený česnek
- brambory 10 ks
- cibule 3
- slanina 150 g
- Máslo 80 g
- petrželka 2 hrsti
- demi-glace
- sůl
- pepř
Postup
- Panenku přepůlíme a potom každý kus ještě rozdělíme podélně na přibližně stejné kusy. Každý podélně nakrojíme tak, aby vznikly tři proužky, ale nedokrojíme. Osolíme, opepříme, posypeme česnekovým kořením a zapleteme copánek, konec spojíme párátkem/nití. Potřeme olivovým olejem a necháme odležet.
- Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C ,10–15 minut. Brambory uvaříme doměkka v osolené vodě, rozšťoucháme s orestovanou cibulkou, anglickou slaninou, přidáme trochu másla, osolíme, opepříme a ozdobíme petrželkou. Při podávání panenku podlijeme demi omáčkou.
Autor receptu: Michal Šimek