Suroviny
- hořká čokoláda 100 g
- máslo 100 g
- hladká mouka 70 g
- vejce 4
- cukr krupice 100 g
- mandlový likér amaretto 50 ml
- máslo (a polohrubá mouka na vymazání formiček)
- višně 200 g
- vanilková zmrzlina
Postup
- Připravíme si omáčku. Mražené vypeckované višně vložíme do hrnce a přidáme vodu. Přivedeme k varu, krátce povaříme (do změknutí), lehce dosladíme cukrem ale ne moc, chceme, aby omáčka byla více kyselá. Předehřejeme troubu na 190–200 stupňů. Připravíme si vodní lázeň a v kovové misce nad párou rozehřejeme máslo s čokoládou. Elektrickým šlehačem s metličkou ušleháme vejce do pěkné táhlé pěny.
- Nepřestáváme šlehat a přisypávat cukr po vrchovatých lžících. Hnědé vlijeme do žlutého. Teplou čokoládu s máslem do vajec s cukrem. Metličkou ručně pomalu spojíme v jednobarevnou hnědou hmotu. Prosejeme mouku a pokračujeme při jejím vmíchávání, nakonec nalijeme Amaretto.
- Keramické formičky na muffiny dobře vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Plníme je do tří čtvrtin výšky. Fondant se upeče za 9–10 minut. Nakonec servírujeme s omáčkou a kopečkem zmrzliny.
Autor receptu: Karel Pinkas