Suroviny
- kuřecí prsa 4
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
- cizrnová mouka 100 g
- máslo 2 PL
- olivový olej 2 PL
- drůbeží vývar 1 hrnek
- citrony 2
- sladká smetana (bez laktózy) 200 ml
- kapary 2 PL
- kulatá rýže
Postup
- V pánvi rozpálíme olivový olej i máslo. Mezitím si osolíme i opepříme kuřecí prsa a obalíme je v mouce. Když je tuk horký, orestujeme prsa na střední výkon z obou stran tak, aby byla propečená, přibližně 3 minuty z každé strany. Hotová je odložíme stranou na talíř. Stáhneme výkon na nižší, do pánve přisypeme přibližně 2 lžičky mouky a krátce ji osmažíme.
- Za stálého míchání postupně začneme přidávat všechnu smetanu, vývar i šťávu z jednoho citrónu a kapary tak, aby se jíška pěkně rozmíchala. Omáčku přivedeme k varu, stáhneme výkon a necháme probublávat několik minut. Omáčka se zredukuje a zhoustne na požadovanou konzistenci.
- Nyní už ji jen dochutíme solí, případně čerstvě mletým pepřem a hotová kuřecí prsa ještě vrátíme do zpět do pánve do bublající omáčky, aby se prohřála předtím, než je budeme servírovat.
- Ozdobíme čerstvými bylinkami a jedlým květem lichořeřišnice.
Autor receptu: Lenka Šourková