Suroviny
- canelloni těstoviny
- mleté hovězí maso 500 g
- mleté vepřové maso 500 g
- drcená rajčata 400 g
- česnek 3-4 stroužky
- červené víno 0,3 l
- šalotka 3
- smetana 200 g
- plnotučné mléko 250 ml
- parmazán 100 g
- sůl
- pepř
Postup
- Rozpálíme si olej a přidáme najemno nakrájenou šalotku. Počkáme, až zesklovatí, a přidáme mleté maso. Osmahneme ze všech stran, osolíme, opepříme a přilijeme červené víno. Necháme vyvařit alkohol. Přidáme rozmačkaný česnek a následně rajčata a necháme povařit.
- Nakonec přisypeme nasekanou čerstvou bazalku. Na řadu přichází plnění trubiček – nejlépe je plnit je holýma rukama a natlačit dovnitř směs tak, aby byly trubičky plné. Poté je klademe těsně vedle sebe do pekáčku.
Bešamelová omáčka
- Připravíme si hrnec na bešamelovou omáčku. V hrnci rozpustíme máslo, do másla nasypeme mouku a důkladně promícháme, abychom vytvořili velmi hladkou jíšku bez hrudek.
- Za stálého míchání přilijeme po částech smetanu a mléko. Důkladně mícháme, aby se jíška spojila s mlékem a smetanou. Omáčku ochutíme bobkovým listem, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Vaříme, dokud se omáčka nezahustí. Z hotové omáčky vyndáme bobkový list.
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Těstoviny zalijeme bešamelovou omáčkou a posypeme strouhaným parmazánem. Těstoviny zakryjeme alobalem, aby nezačal sýr příliš brzo hnědnout a těstoviny byly měkké.
- Těstoviny pečeme v troubě 45 minut. Na posledních 15 minut sundáme alobal. Hotové těstoviny propíchneme vidličkou, abychom zjistili, zda jsou měkké.
Autor receptu: Miroslav Svoboda
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!