Suroviny
- máslové sušenky 260 g
- máslo (+ na vytření formy) 125 g
- ricotta 250 g
- žervé 150 g
- polotučný tvaroh 250 g
- moučkový cukr 250 g
- vanilínový cukr
- citronová šťáva 1 ML
- vejce 3
- vaječný žloutek
- zakysaná smetana 250 g
Na ozdobu a potření hotového moučníku
- zakysaná smetana 250 g
- moučkový cukr 1 PL
- citronová šťáva 1 PL
- borůvkový rozvar
- borůvky
Postup:
V robotu podrtíme sušenky, přidáme změklé máslo a vytvoříme kompaktní hmotu. Do kulaté otevírací dortové formy vložíme pečicí papír a důkladně vytřeme máslem. Sušenkou směs upěchujeme na dno připravené formy a vložíme do lednice. Dále ušleháme dohladka ricottu, žervé a tvaroh, přidáme oba cukry, opět zašleháme a dále stejně zapracujeme i ostatní suroviny – 250 g zakysané smetany a citrónovou šťávu.
Vajíčka a žloutek vmícháme na závěr jedno po druhém a krém nalijeme na vychlazený sušenkový podklad. Necháme 5 minut stát v pokojové teplotě a vložíme do rozehřáté trouby na 200 °C na 10 minut, poté snížíme teplotu na 110 °C a pečeme dalších 20 minut. Troubu po celou dobu neotvíráme! Vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme dort asi dvě hodiny pozvolna vychladnout.
Vychladlý cheesecake zakryjeme alobalem a vložíme do ledničky do druhého dne. Před podáváním potřeme povrch zakysanou smetanou prošlehanou se lžící moučkového cukru a lžičkou citronové šťávy. Servírujeme ozdobený borůvkou a přelitý borůvkovým rozvarem.
Autor receptu: Blanka Rácová