Suroviny
- filet z lososa (i s kůží) 1 kg
- losos 1 kg
Na přeliv
- olivový olej 2 lžíce
Suroviny
- sůl 1 kg
Na přeliv
- med 1 lžíce
Suroviny
- cukr krystal 500 g
- sůl 1 kg
- cukr 0.5 kg
Na přeliv
- hořčice 3 lžíce
Suroviny
- kopr 1 svazek
Na přeliv
- citronová šťáva z 1 citronu
Na přeliv
- pomerančová šťáva z 1 pomeranče
Suroviny
- černý pepř (čerstvě namletý)
- pomeranč 1 kus
- pepř 1 špetka
Na přeliv
- sůl 1 špetka
Suroviny
- červený pepř (čerstvě namletý)
- toustový chléb
- extra virgin olivový olej 2 PL
- med 1 PL
- plnotučná hořčice 3 PL
- citronová šťáva z 1 citronu
- drcený pepř
- kopr
- sůl
Postup přípravy
- Lososa očistěte a pinzetou vyjměte zbylé kosti, pak rybu obalte v hrubě tlučeném pepři, najemno nasekaném kopru, kůře z důkladně omytého pomeranče a citronu, a filet zabalte do potravinářské fresh folie
- Její povrch ještě lehce propíchejte
- Sůl a cukr smíchejte a rybu na tuto směs položte a svrchu ji též zasypte. Nádobu s rybou zatižte plechem, na který dáte kastrol s vodou a nechte ji 24 hodin uležet v chladu
- Mezitím si připravte koprovo-citronový dresink.Olej, plnotučnou hořčici, med, citronovou šťávu, zbylý drcený pepř a kopr důkladně prošlehejte, aby vznikla hladká emulze
- Marinovanou rybu vyjměte, omyjte v ledové vodě, osušte, a podávejte nakrájenou na tenké plátky spolu s pokrájeným salátem a přelitou dresinkem
- Jako příloha je vhodný opečený toust