Najděte si recept
Na co máte chuť?

Salát z mladého zelí
Rychlý a jednoduchý salát do letních dnů. Skvěle osvěží, zasytí a ještě je opravdu zdravý.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- mladé zelí 1 hlávka
- Sůl 1 lžička
- drcený kmín 1 lžička
- karotka 2 ks
- Citron 1 ks
- přírodní cukr 1 lžíce
- panenský řepkový olej 2 lžíce
- čerstvě mletý pepř 1 špetka
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Hlávku zelí překrojte nejdřív na polovinu a půlky rozdělte na čtvrtky. Podél řezné strany krájejte na velmi slabé nudličky a dejte je do velké mísy. Přidejte sůl s kmínem a rukou promněte. Nechte chvilku odležet v chladu.
- Mezitím očistěte a nastrouhejte karotku. Z citronu nastrouhejte 1/4 lžičky kůry a pak z něj vymačkejte šťávu. Smíchejte ji s cukrem, kůrou a olejem.
- Do odleželého zelí, které pustilo šťávu, přidejte nastrouhanou karotku a citronovou zálivku. Promíchejte a servírujte.
- Jana: „Salát můžete ozdobit i jedlými kvítky, jako je například chrpa nebo sedmikráska. Nebojte se experimentovat a využívejte všeho jedlého, co vám příroda v létě nabízí.“
Salát z mladého zelí, Foto: Jezte česky
JEZTE ČESKY– rok v naší kuchyni
Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.
Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.
Vydalo nakladatelství Smart Press