Burgery
- mleté drůbeží maso 1 kg
- Vejce 1 ks
- hrst strouhanky
- malá cibule, nastrouhaná 1 ks
- nadrobno nakrájená pažitka nebo jarní cibulka 2 lžíce
- nastrouhaná citrónová kůra 1 lžíce
- čerstvá citronová šťáva 1 lžíce
- dijónská hořčice 2 lžičky
- hamburgerové žemle 6 ks
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
- tuk na potření roštu (olej nebo kůže ze slaniny)
Obloha
- velká červená paprika 1 ks
- velká cibule 1 ks
- Olivový olej 1 lžíce
- plátky pevného sýra (čedar nebo gouda) 6 ks
- salátové lístky 1 hrst
- rukola 1 hrst
Postup přípravy
- V míse prošlehejte vejce, vmíchejte k němu strouhanku, cibuli, pažitku, citronovou kůru a šťávu, dijonskou hořčici, lžíci studené vody, sůl a pepř. Pak vmíchejte mleté maso a směs dobře propracujte.
- Gril rozpalte na 230–290 °C a rošt potřete tukem. Ze směsi vytvarujte 6 placiček o výšce zhruba 2 cm a grilujte je z každé strany asi 6 až 7 minut, až budou propečené. Na ogrilovanou stranu položte plátek sýra a nechte trochu natavit, zatímco se griluje spodní strana burgeru.
- Zároveň s burgery ogrilujte také kousky paprik a kroužky cibule lehce potřené olejem a rozkrojené žemle. Na spodní půlku žemle rozložte salátové lístky a rukolu, položte na ně burger, na horní stranu se sýrem položte kousek opečené papriky a pár kroužků cibule, další salátové lístky a přiklopte horní půlkou žemle. Burgery ihned podávajte.