Najděte si recept
Na co máte chuť?

Koláč s karamelizovaným česnekem
Suroviny (8 porcí)
- máslové listové těsto 375 g
- středně velké palice česneku rozdělené na stroužky 3 ks
- Olivový olej 1 lžíce
- balzamikový ocet 1 lžička
- Voda 220 ml
- cukr krupice 3/4 lžíce
- nadrobno nakrájený rozmarýn 1 lžička
- nadrobno nakrájený tymián 1 lžička
- měkký krémový kozí sýr 120 g
- tvrdý zralý kozí sýr 120 g
- vejce od slepic z volného chovu 2 ks
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml
- créme fraiche 100 g
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- snítky tymiánu na ozdobení
Postup
- Otevírací mělkou formu na koláč o průměru 28 cm vyložte listovým těstem rozváleným na plát o něco větší než forma, aby pokryl také boky a ještě kousek přesahoval nad okraj. Na dno položte kruh pečicího papíru a papír zatižte keramickými fazolemi na pečení. Nechte odpočívat v chladničce zhruba 20 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Formu s těstem vložte do trouby a pečte i s fazolemi 20 minut. Pak odstraňte zátěž, formu vraťte zpět a pečte ještě asi 5–10 minut dozlatova. Troubu nevypínejte.
- Zatímco se peče těsto, připravte si karamelizovaný česnek. Oloupané stroužky česneku dejte do rendlíku a přelijte vodou. Vodu přiveďte k varu a vařte 3 minuty, potom ji slijte a česnek nechejte okapat. Rendlík vytřete dosucha a vraťte do něj česnek. Přidejte olivový olej a česnek opékejte na silném ohni 2 minuty. Přilijte ocet a vodu, přiveďte k varu a vařte 10 minut. Ochuťte cukrem, rozmarýnem, tymiánem a 1/4 lžičkou soli. Vařte na středně silném ohni, dokud se většina tekutiny neodpaří a česnek není pokrytý tmavým karamelovým sirupem (trvá to zhruba dlaších 10 minut).
- Oba kozí sýry nalámejte a posypte jimi upečené těsto. Navrch rozdělte rovnoměrně česnek a nakapejte zbývající sirup. V míse ušlehejte vejce, smetanu a crème fraîche, 1/2 lžičky soli a trochu pepře. Krém nalijte na koláč tak, aby byl česnek a sýr ještě na povrchu vidět.
- Teplotu snižte na 160 °C a koláč pečte 35–45 minut, dokud náplň neztuhne a nezezlátne. Koláč vyndejte z trouby a nechejte trochu vychladnout. Vyjměte ho z formy a případně seřízněte okraje. Navrch položte několik snítek tymiánu a podávejte s křehkým salátem. Nespotřebujete-li celý koláč najednou, můžete ho později ohřát.
Koláč s karamelizovaným česnekem, foto: archiv Hojnost
HOJNOST
Yotam Ottolenghi
Světově proslulý šéfkuchař a autor, působící především v Londýně, ve své slavné eponymní restauraci, oslovuje nyní i české čtenáře prostřednictvím jedné ze svých nejslavnějších knih. Jeruzalémský rodák je v širším slova smyslu dítě Středomoří a díky jeho receptům zcela jistě posunete svůj úhel pohledu na kuchyni, v níž vládne maso – Ottolenghi totiž přináší neskutečné recepty na přípravu zeleniny.
Kniha vychází z Ottolenghiho kultovních vegetariánských sloupků, psaných pro slavný deník The Guardian a stačila už se stát jednou ze skutečných biblí bezmasé kuchyně – kterou ale pro její inovativnost a styl (pro autora ostatně příslovečných) zbožňují i „masožrouti“. A pokud chcete Yotama zažít v akci, podívejte se na TV Paprika, kde právě běží dva jeho pořady.
(SLOVART)