Suroviny
- hovězí líčka 3–4 ks (asi 800 g)
- mouka 1 zarovnaná lžíce
- hořčice (hořčicový prášek) 1 zarovnaná lžíce
- koření pěti vůní (nebo pořádnou špetku mleté skořice a muškátového oříšku) 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- olej 2 lžíce
- cibule (středně velká, nakrájená na klínky) 1 ks
- mrkev (středně velká, oškrábaná a nakrájená na kostky) 2 ks
- řapíkatý celer (nasekaný) 4 stonky
- bobkový list 2 ks
- tymián 4 větvičky
- hovězí vývar 600–900 ml
Postup přípravy
- Rozehřejte troubu na 150 °C, u plynové na stupeň 2. Líčka očistěte a každé rozřezejte na 2–3 kusy. Smíchejte mouku, hořčicový prášek, koření, dochuťte solí a pepřem a kousky líček ve směsi lehce obalte.
- Rozehřejte na velké pánvi polovinu oleje, přidejte maso a opékejte je ze všech stran dohněda asi 5 minut. Pak je vyndejte z pánve a dejte do hrnce. Do pánve přilijte druhou polovinu oleje, přidejte cibuli, mrkev a celer a opékejte asi 10 minut. Potom vše přendejte do kastrolu s masem.
- Do pánve nalijte vývar, přiveďte k varu a vmíchejte do něj všechen výpek z pánve. Přelijte s ním maso a zeleninu v hrnci tak, aby vše bylo ponořené. Přidejte bylinky, přikryjte pokličkou a vařte 5–6 hodin, dokud maso nebude měkké. Vyjměte maso a zeleninu a zredukujte vývar na řídkou kaši. Podávejte s bramborovou kaší a podušenou kapustou.
- PRIMA TIP: Líčka můžete vyměnit za na kostky nakrájený steak nebo volskou oháňku. Do základu omáčky můžete přidat česnek a 200 g nakrájených žampionů nebo jiných hub. Na podlití lze použít 300 ml černého piva nebo červeného vína.