Suroviny
- polenta 100 g
- voda 500 ml
- sůl 1/2 lžičky
- sezamová semínka 2 lžíce
- slunečnicová semínka 1 lžíce
- oregano (sušené) 1 lžička
- tvrdý sýr (nastrouhaný, není nutný)
Polenta je vlastně kaše z kukuřičné mouky. Je typická pro Itálii, kde ji často podávají se svými výbornými sušenými salámy nebo houbami. Kukuřičná mouka je bezlepková a někdy se používá jako náhrada za klasickou mouku.
Postup přípravy
- Z polenty uvařte hustou kaši. Vodu začněte zahřívat a vsypte do ní polentu. Míchejte pomocí metličky nebo vidličky. Pozor na hrudky. Přisypte slunečnicová semínka, sezam a koření (případně sýr, pokud chcete).
- Kaši dejte do nízké obdélníkové misky a uhlaďte. Nechte zcela vychladnout. Nakrájejte ztuhlou polentu na špalíčky, podobné hranolkům. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte zhruba 30 minut na 180 stupňů, dokud nejsou hranolky křupavé. Perfektně chutnají třeba s domácím kečupem a vždy jsou lepší ještě teplé.