Suroviny
- hruška 3 ks
- citronová šťáva 3
- sýr s modrou plísní 100 g
- sušené brusinky 1/4 hrnku
- vlašské ořechy (opražené) 1/4 hrnku
- cider 1/2 hrnku
- portské víno 3 lžíce
- třtinový cukr 1/3 hrnku
- olivový olej 1/4 hrnku
- rukola 1 balení
Postup přípravy
- Hrušky oloupejte a podélně je rozřízněte. Malým ostrým nožíkem vykrojte jádřince a odstraňte šťopku. Střed hrušky po jádřinci vydlabejte, tak aby vznikl prostor na náplň. Z vypouklé strany hrušky lehce seřízněte, aby v pekáčku stála rovně a nenahýbala se. Hrušky pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly. Poté je rozložte do pekáčku, řeznou stranou nahoru.
- Do misky nadrobte sýr s modrou plísní, brusinky a ořechy a lehce promíchejte. Směs rozdělte do vydlabaných důlků hrušek.
- Ve stejné misce smíchejte cider, portské víno a třtinový cukr a míchejte, až se cukr rozpustí. Směsí přelijte hrušky, zbytek nalijte na dno pekáčku. V troubě předehřáté na 190 ˚C pečte hrušky asi 30 minut, občas podlévejte ciderovou šťávou. Poté nechte schladnout, až budou hrušky teplé, ale už ne horké.
- Před servírováním smíchejte v misce olivový olej, ¼ hrnku citronové šťávy a ¼ hrnku vypečené šťávy z pekáčku. Rozdělte rukolu na 6 talířů a na každý položte půlku hrušky. Zakapejte připravenou zálivkou a servírujte teplé.