Suroviny
- hruška 3 ks
 - citronová šťáva 3
 - sýr s modrou plísní 100 g
 - sušené brusinky 1/4 hrnku
 - vlašské ořechy (opražené) 1/4 hrnku
 - cider 1/2 hrnku
 - portské víno 3 lžíce
 - třtinový cukr 1/3 hrnku
 - olivový olej 1/4 hrnku
 - rukola 1 balení
 
Postup přípravy
- Hrušky oloupejte a podélně je rozřízněte. Malým ostrým nožíkem vykrojte jádřince a odstraňte šťopku. Střed hrušky po jádřinci vydlabejte, tak aby vznikl prostor na náplň. Z vypouklé strany hrušky lehce seřízněte, aby v pekáčku stála rovně a nenahýbala se. Hrušky pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly. Poté je rozložte do pekáčku, řeznou stranou nahoru.
 - Do misky nadrobte sýr s modrou plísní, brusinky a ořechy a lehce promíchejte. Směs rozdělte do vydlabaných důlků hrušek.
 - Ve stejné misce smíchejte cider, portské víno a třtinový cukr a míchejte, až se cukr rozpustí. Směsí přelijte hrušky, zbytek nalijte na dno pekáčku. V troubě předehřáté na 190 ˚C pečte hrušky asi 30 minut, občas podlévejte ciderovou šťávou. Poté nechte schladnout, až budou hrušky teplé, ale už ne horké.
 - Před servírováním smíchejte v misce olivový olej, ¼ hrnku citronové šťávy a ¼ hrnku vypečené šťávy z pekáčku. Rozdělte rukolu na 6 talířů a na každý položte půlku hrušky. Zakapejte připravenou zálivkou a servírujte teplé.