Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Plněné brambory Hasselback
Tyto brambory jsou skvělé jako příloha, ale bez problémů ve vašem menu zastoupí i hlavní jídlo! Navíc si je můžete doplnit všemožnými druhy zeleniny!
do 1,5 hodiny
3–6 porce
Prima tip: Krájení brambor vám půjde snadněji, pokud si z obou stran brambory obložíte dřevěnými čínskými hůlkami. Díky tomu se nůž nedostane až na podložku a vy tak zabráníte nechtěnému prokrojení.
Suroviny (3–6 porce)
- středně velké brambory (odrůda Russet) 6 ks
- solené máslo 6 lžic (cca 90 g)
- česnek, prolisovaný 1 stroužek
- tenké plátky slaniny, nakrájené 6 ks
- čedar nakrájený na plátky 225 g
- Řecký jogurt 1/2 hrnku
- celá zelená cibulka, nakrájená 4 ks
- nakládané jalapeños (volitelné) 1/4 hrnku
- guacamole (volitelné) 1/2 hrnku
- buffalo omáčka (volitelné) 1/2 hrnku
- rozdrobený modrý sýr (volitelné) 1/2 hrnku
- sůl, pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Brambory nařízněte na tenké plátky, ale nekrájejte až do konce (brambora musí držet pohromadě): přendejte na připravený plech s pečicím papírem. Plátky zevnitř opatrně potřete česnekem. Poté do několika mezer v každé bramboře vložte plátky másla, ochuťte solí a pepřem.
- Pečte, dokud nebudou brambory křupavé na povrchu a měkké uprostřed, potrvá to asi 1 hodinu. Mezitím na pánvi orestujte slaninu dokřupava a poté ji přendejte na papírovou utěrku.
- Brambory vyndejte z trouby a do mezer vložte plátky čedaru. Zbylý sýr nastrouhejte a brambory jím posypejte, stejně tak i křupavou slaninou. Vraťte do trouby asi na 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.
- Připravte si ostatní ingredience k dozdobení (cibulka, jogurt, modrý sýr apod.) a brambory vyndejte z trouby. Přelijte řeckým jogurtem a posypejte cibulkou – případně dalšími vybranými ingrediencemi.
Plněné brambory Hasselback; foto: tablespoon.com